Babiš se před summitem sejde s dalšími sedmi premiéry zemí EU

26.06.2018
Euroskop, čtk

O budoucnosti Evropy a hlavních stávajících evropských problémech bude ve středu v Lucembursku s premiéry sedmi dalších zemí EU hovořit předseda české vlády Andrej Babiš. Lucemburský premiér Xavier Bettel sezval na zámek Sennigen nedaleko hlavního města Lucemburku dalších sedm šéfů vlád, kteří se v evropské politice hlásí k liberální frakci ALDE.

Předsedové vlád Belgie Xavier Bettel, Nizozemska Mark Rutte, Dánska Lars Rasmussen, Estonska Jüri Ratas, Finska Juha Sipilä a Slovinska Miro Cerar se spolu s Bettelem a Babišem sejdou jen den před summitem EU v Bruselu. A také v den, kdy by měla být v Praze jmenována nová Babišova vláda.

Summit osmadvacítky má přitom ve čtvrtek řešit tak zásadní otázky, jako je migrační problematika, o které se premiéři či prezidenti 16 zemí unie bavili na neformálním setkání už v neděli. Někteří účastníci nedělního „minisummitu“ budou u středeční večeře v Lucemburku přítomni.

Podle mluvčího lucemburské vlády Joa Cleese mají být na večeři přítomni také členové Evropské komise, kteří se k frakci ALDE hlásí. Na zámek Sennigen by tak měla spolu s dalšími členy komise dorazit i komisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek