Babiš míní, že summit společnou pozici EU k migraci nenajde

28.06.2018
Euroskop, čtk

Český premiér Andrej Babiš pochybuje, že se šéfům států a vlád zemí Evropské unie ve čtvrtek na jejich summitu podaří najít společné řešení migrační problematiky. Řekl to včera večer novinářům v Lucembursku, kde se zúčastnil společné večeře všech osmi předsedů vlád evropských zemí hlásících se v Evropě k liberální politické frakci ALDE.

Babiše před summitem čeká společně s předsedy vlád dalších zemí visegrádské skupiny, tedy Slovenska, Polska a Maďarska, také setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

S ním chce mluvit o nedávných výrocích Paříže k migraci nebo o francouzském odporu k rozšíření Evropské unie.

„Je zajímavé, že vývoj názorů se mění,“ poznamenal včera Babiš po setkání na zámku Senningen nedaleko Lucemburku. Schůzky se kromě něj a hostitele Xaviera Bettela zúčastnili také předsedové vlád Belgie, Nizozemska, Dánska, Estonska, Finska a Slovinska.

Očekávání od prezidenta E. Macrona

Babiš poznamenal, že podle původních očekávání měl Macron působit v EU jako most a sjednocovat pozice tak, aby byl slyšet i pohled V4. Nyní však prý „mluví jako (německá kancléřka Angela) Merkelová před rokem“.

Macron se minulý týden mimo jiné vyslovil pro finanční sankce vůči těm unijním zemím, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl.

Migraci bude téma i pro rakouské předsednictví

Babiš večer naopak ocenil „radikální“ přístup, který má k migrační problematice rakouský premiér Sebastian Kurz. Rakousko se od počátku července na půl roku ujme předsednictví EU.

Od summitu by podle připraveného návrhu závěrů mělo dostat za úkol pokračovat v práci na reformě unijního azylového systému, kde jsou země unie stále hluboce rozděleny v otázce povinného přerozdělování migrantů podle kvót v případě krizové zátěže jedné země.

Itálie včera pohrozila, že čtvrteční závěry schůzky nepodpoří, pokud se státy EU výslovně nezmíní o nezbytnosti sdílené odpovědnosti za záchranu migrantů zachycených ve Středozemním moři. Závěry přitom obsahují nápad vytvořit střediska v Africe, kam by byli migranti převáženi místo toho, aby je přijímaly jižní státy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek