Česká vláda zahájila přípravy na předsednictví v Radě EU

10.07.2018
Úřad vlády

Kabinet premiéra Andreje Babiše na zasedání v úterý 10. července 2018 schválil zahájení příprav na historicky druhé předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

Předsednictví v Radě Evropské unie se Česká republika ujme ve druhé polovině roku 2022. V čele EU bude stát po dobu šesti měsíců, kdy se Praha stane centrem evropského rozhodování. Vláda dnes v souvislosti s přípravou českého předsednictví zadala vypracování harmonogramu příprav a koncepce komunikace předsednictví, které by měly být schváleny do října. Současně zahájila diskusi o výhledu na požadavky na státní rozpočet včetně personálního zajištění chystaného předsednictví. V rámci příprav na české předsednictví zároveň Úřad vlády zaregistroval tradiční doménu www.eu2022.cz.

„Pro nás je velice důležité, abychom měli v evropských strukturách naše lidi. Počet zaměstnanců z České republiky je v porovnání s jinými zeměmi velice nízký a také nemáme lidi na vyšších pozicích. Vláda k tomu přijala strategii, chceme to sledovat a motivovat naše lidi, aby se angažovali. Chceme mít i nějakou databázi lidí, kteří mají zkušenosti v Evropské unii,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Předsednictví v Radě EU je podle něj prestižní záležitost. „Nemůžeme to podcenit. Proto jsme zadali už první úkoly. Jak známo, členské státy se střídají v Radě EU vždy po šesti měsících. Od 1. července předsedá Evropské unii Rakousko, se kterým také velice intenzivně komunikujeme,“ připomněl premiér Babiš.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek