Evropská komise zhoršila výhled české ekonomiky

12.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) dnes zhoršila odhad růstu české ekonomiky na letošní i příští rok. Podle její letní prognózy by se měl hrubý domácí produkt (HDP) letos zvýšit o tři procenta a příští rok o 2,9 procenta. V jarním výhledu komise letošní růst odhadovala na 3,4 procenta a růst v příštím roce na 3,1 procenta.

Komise upozornila, že v loňském roce česká ekonomika vzrostla o 4,3 procenta, což bylo druhé nejprudší tempo za posledních deset let. V prvním čtvrtletí letošního roku ale tempo růstu podle komise zpomalilo kvůli slabé zahraniční poptávce.

Domácí spotřebu by ale měl nadále podporovat růst mezd a silná spotřebitelská důvěra. Investice by měly těžit z oživení ve stavebním sektoru i z většího využívání finančních prostředků z Evropské unie, uvádí komise ve své zprávě.

Brzdou hospodářského růstu by naopak měl být zahraniční obchod, zejména v letošním roce. Komise upozornila i na problémy s nedostatkem pracovních sil a poukázala také na rizika spojená s rychlým růstem cen nemovitostí a s prohlubujícím se zadlužením domácností.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek