Schillerová: Shoda na reverse charge může být na podzim

16.07.2018
Euroskop, čtk

Ministři financí Evropské unie by mohli na podzim, po nyní domlouvaných určitých technických úpravách, schválit návrh Evropské komise (EK) na možnost obecného používání systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty, známého jako reverse charge. Po jejich pátečním jednání to novinářům řekla šéfka české státní kasy Alena Schillerová. O možnost využívat systém pro boj s podvody na DPH Česko dlouhodobě usiluje, Praha záležitost minulý měsíc dokázala prosadit do závěrů unijního summitu.

„Já jsem vnímala především to, že návrh má u celé řady států podporu a dohodlo se, že se bude pracovat na úpravách tak, aby byl co nejdříve schválen,“ uvedla česká ministryně.

Komise návrh předložila na základě tlaku tehdejšího ministra financí a nynějšího premiéra Andreje Babiše koncem roku 2016.

Právě Babiš na možnost systém používat výrazným způsobem tlačil, námitky ale dosud měla například Francie. Ta upozorňovala, že komise chce podvody na DPH řešit návrhem reformy celého daňového systému, který by měl platit už od roku 2022.

Schillerová: Jedná se o posun kupředu

Česko při minulých projednáváních blokovalo souběžně diskutovaný návrh o možnosti zařadit elektronické publikace do nižší sazby DPH, o který právě Francie stojí. Čeští zástupci opakovaně zdůrazňují, že věc nemá souvislost, blokování ale letos na jaře při posledním projednávání obou témat ostře kritizovalo například bulharské předsednictví unie.

Podle Schillerové se ale nyní věci pohnuly kupředu. „Vnímám toto jednání jako docela velký úspěch a pozitivní posun,“ poznamenala ministryně. Přístup Francie byl nyní podle ní také pozitivní. Technické otázky je potřeba vyjasnit v krátké době tak, aby bylo možné návrh schválit na podzim.

Ministr financí Rakouska Hartwig Löger novinářům po jednání řekl, že věci se podle něj v příštích týdnech posunou. „Připravujeme se, abychom obě záležitosti mohli uzavřít v říjnu,“ uvedl ministr. Rakousko je nyní předsednickou zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek