ČR se připojila k iniciativě za lepší fungování vnitřního trhu

26.07.2018
Euroskop, čtk

Česká republika se společně s dalšími 14 státy EU připojila k iniciativě Finska, které se dopisem obrátilo na Evropskou komisi. Žádá v něm dosažení efektivnějšího fungování vnitřního trhu EU a jeho konkurenceschopnost v globálním měřítku. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dopis podepsala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) spolu se svými protějšky z Belgie, Chorvatska, Dánska, Estonska, Irska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Malty, Nizozemska, Polska, Portugalska, Slovenska a Švédska. Společnou snahou všech zemí je, aby byl unijní trh globálně konkurenceschopný a víc atraktivní pro podnikání.

Dopis reaguje na výzvu Evropské rady z letošního března. Zazněl v ní požadavek, aby komise připravila analýzu příležitostí a přetrvávajících překážek, které brání efektivnímu fungování vnitřního trhu EU.

Studie by měla vyhodnotit nejvhodnější cesty, jak zlepšit efektivitu fungování vnitřního trhu unie. Analýzu by Evropská komise měla představit na zasedání Evropské rady v prosinci letošního roku.

Vzájemné uznávání certifikátů

Také například pokračuje příprava vzájemného uznávání certifikátů na výrobky v EU. Výrobci tak nebudou muset uzpůsobovat zboží podle požadavků jednotlivých úřadů v unijních zemích, což by mělo na jednotném trhu pohyb zboží zjednodušit a zlevnit.

V současné době jednotlivé národní zkušební ústavy certifikují nejenom produkty vyrobené v daném státě, ale i ty z ostatních členských zemí.

Navrhované nařízení EU má vzájemnou certifikaci výrobků a služeb zjednodušit, uvedla již dříve evropská komisařka pro vnitřní trh, průmysl a podnikání Elžbieta Bieńkowská.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek