Prezident Zeman stvrdil zavedení evropského vyšetřovacího příkazu

01.08.2018
Euroskop, čtk

Prezident Miloš Zeman včera podpisem stvrdil zavedení evropského vyšetřovacího příkazu podle unijní směrnice. Justiční spolupráce už nebude na základě žádosti, ale podle novely na základě formulářového příkazu. O Zemanově podpisu informoval Hrad. Česko je jedním z posledních unijních států, které směrnici nepřejaly. Lhůta skončila loni v květnu.

Evropský vyšetřovací příkaz poslouží k právní pomoci s cílem opatřit důkaz v jiném členském státu. Novela upravuje například postup při vydání příkazu a situace, kdy v Česku příkaz dorazí jinému justičnímu orgánu než tomu, kterému přísluší.

Popisuje také důvody pro odmítnutí příkazu, případně jeho odložení.

Snadnější spolupráce v oblasti justice

Příkaz se podle návrhu bude moci týkat například zajištění věci v jiné členské zemi pro důkazní účely. Bude se využívat i pro výslech prostřednictvím videokonference nebo telefonu a ke sledování nebo nasazení odposlechu telekomunikačního provozu v jiném členském státě. Justice bude moci vydat vyšetřovací příkaz rovněž k dočasnému převzetí osoby, která je v jiném členském státu ve vazbě nebo ve vězení, k provedení důkazu.

Sněmovna v novele nad rámec vládního návrhu upravila nový způsob úhrad nároků lidí, kteří byli poškozeni trestným činem. Bude se vztahovat i na trestní příkazy.

Předlohu dostala Sněmovna už v minulém volebním období. Do voleb ji ale nestihla projednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek