ČR uspěla u soudu EU v dotačním sporu na ochranu vinic před ptáky

07.09.2018
Euroskop, čtk

Česko z unijních peněz od roku 2009 proplácelo vinařům náklady na plašičky ptáků, střelivo či školení o ochraně vinohradů před ptactvem. Nařízení, podle něhož podpora ochrany vinic proti volně žijícím zvířatům a ptactvu přestala platit, vstoupilo podle českého ministerstva zemědělství v platnost 12. března 2013. Od tohoto data Česká republika tuto podporu nevyplácí.

Podle Evropské komise však podpory nebyly slučitelné s unijními předpisy již v letech 2010 až 2012. S tím však Česká republika nesouhlasila a v březnu 2015 rozhodnutí Evropské komise napadla u Tribunálu Soudního dvora EU, ten ale žalobu zamítl. Česko proto podalo proti rozsudku kasační opravný prostředek k Soudnímu dvoru.

V argumentaci Česko uvádělo, že komise neměla finanční opravu vyměřit, jelikož částky na opatření spočívající v ochraně keřů vinné révy proti poškození zvěří a ptactvem jsou způsobilými výdaji podle nařízení rady o společné organizaci trhu s vínem. Dále ČR namítala, že komise nemůže opatření prohlásit za zcela nezpůsobilá pro financování unií a z tohoto důvodu vyloučit z financování veškeré výdaje vynaložené na tato opatření, když sama komise způsobilost těchto opatření zkoumala a nevznesla proti nim ve stanovené lhůtě žádné námitky.

„Soudní dvůr se s argumentací ČR ztotožnil. V rozsudku uvedl, že opatření na ochranu vinic proti poškození způsobovanému zvěří a ptáky přispívalo k zajištění vyšší konkurenceschopnosti výrobců vína, a tím pádem směřuje k restrukturalizaci vinic v souladu s nařízením č. 479/2008,“ uvedlo dnes ministerstvo zahraničí. Soudní dvůr zrušil nejen rozsudek tribunálu, ale i samotné rozhodnutí Evropské komise a ČR tedy dostane uvedené peníze zpět.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek