Ministr Toman bude jednat o nové podobě peněz na zemědělství

10.09.2018
Euroskop, čtk

Za zachování stávajících evropských peněz vydávaných na zemědělství i v příštím víceletém rozpočtu EU se dnes v Bruselu bude přimlouvat český ministr zemědělství Miroslav Toman. Na jednání s komisařem pro zemědělství Philem Hoganem také nejspíš zdůrazní, že při tvorbě nové podoby společné zemědělské politiky unie pro roky 2021 až 2027 by měly být zohledňovány odlišnosti jednotlivých zemí bloku.

Evropská komise pro příští dlouhodobý rozpočet unie navrhla na společnou zemědělskou politiku celkem 365 miliard eur (asi 9,4 bilionu Kč). Proti stávající výši zemědělského rozpočtu je to asi o pět procent méně. Škrty a také existenci určitého systému stropů na platby komise zdůvodňuje nejen odchodem Británie, tedy čistého plátce do rozpočtu, ale i potřebou mít peníze na další priority, například na řešení migrační problematiky.

Podle Agrární komory by zemědělci v ČR přišli po roce 2020 asi o 4,1 procenta stávajících plateb. Proti navržené podobě rozpočtu se už ozvaly i další země, hlasitá je třeba Francie.

Příští dlouhodobý rozpočet EU by ale neměl být jediným tématem dnešních bruselských jednání českého ministra zemědělství. Hovořit by s Hoganem mohl také například o chystané směrnici o nekalých obchodních praktikách. Česko patří mezi země, které takový postup vůči obchodním řetězcům vítají.

S komisařem pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenuem Vellou by následně mohl Toman mluvit o přípravě budoucího Evropského námořního a rybářského fondu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek