Školy dostavou z EU na podporu postižených žáků 456 mil. korun

10.09.2018
Euroskop, čtk

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na vybavení škol a školských zařízení pro zdravotně postižené žáky připraveno 456 milionů korun z evropských fondů. Maximální dotace na projekt je 99 milionů korun, lze o ni žádat od 27. září 2018 do 27. září 2019. ČTK to dnes sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Výzva je zaměřena na podporu rozvoje infrastruktury škol samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižení. Dále se jedná o školská poradenská zařízení, tedy pedagogicko-psychologické poradny a speciální pedagogická centra. „Cílem je zlepšit podmínky ve výchově a vzdělávání a přispět tak k přechodu žáků a studentů do škol hlavního vzdělávacího proudu a samostatnému způsobu života,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Příkladem projektu je vybudování tréninkového bytu, který musí být upraven k nácviku sebeobslužných činností pro jednotlivé věkové skupiny žáků. Dalšími typy projektů jsou například tréninková pracoviště a dílny pro ergoterapii.

Školské poradenské zařízení může požádat o podporu na rozšíření kapacit a zajištění bezbariérovosti. Součástí takového projektu může být i nákup osobního automobilu pro zajištění služeb pro žáky, kteří se podle individuálního vzdělávacího plánu učí doma.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 – 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 4,6 miliardy eur (118 miliard korun) z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard korun prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat 23,9 miliardy eur (615 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek