Malé a střední podniky dostanou další evropské peníze

15.08.2005
Čeští podnikatelé si mezi sebe rozdělí z programu Phare 2003 – Technologie 18 milionů eur, tedy přibližně 540 milionů korun.

Čeští podnikatelé si mezi sebe rozdělí z programu Phare 2003 – Technologie 18 milionů eur, tedy přibližně 540 milionů korun. Z 333 projektů, které usilovaly o dotace v rozmezí 70 – 300 tisíc eur, nakonec uspělo 85.

„Program Technologie umožnil malým a středním podnikům získat prostředky na zavedení nových technologií, modernizaci výrobních zařízení nebo nákup know-how. Podporu ale bylo možné získat na celou řadu dalších nákladů přímo spojených s projektem, například na zavedení standardu jakosti ISO, na stavební úpravy a další,“ uvedl Radim Konečný, ředitel odboru řízení rozvojových programů agentury CzechInvest. Podle něj se výše podpory úspěšných projektů pohybuje při horní hranici jejího limitu a to ukazuje na vysokou kvalitu schválených projektů.

Počet podpořených projektů se ovšem nelíbí Hospodářské komoře. Podle jejího prezidenta Jaromíra Drábka by měl být podpořen každý projekt, který splní předem stanovené podmínky. Neúspěšné firmy podle něj vynakládají na přípravu projektu nemalé finanční prostředky a zbytečně o ně přicházejí.

Nové žádosti do programu již v současné době nejde podávat. Program již byl totiž zastaven. Podle agentury Czechinvest ovšem stále existuje řada jiných programů, díky nimž mohou malí a střední podnikatelé, ale i jiné subjekty jako města, obce kraje či univerzity, čerpat peníze ze strukturálních fondů EU. Například Operační program Průmysl a podnikání pokrývá potřeby podnikatelů a nabízí i zvláštní programy pro rozvoj podnikatelského prostředí.

Sdílet tento příspěvek