ČR podporuje uspořádání summitu EU s africkými státy

20.09.2018
Euroskop, čtk

Česko podporuje plán na uspořádání summitu Evropské unie s africkými státy, o němž se jednalo na středeční pracovní večeři lídrů zemí EU. Novinářům to dnes řekl český premiér Andrej Babiš, který dal zároveň najevo zklamání z průběhu debaty. Někteří politici podle něho trvají na přerozdělování migrantů připlouvajících do Evropy na lodích, zatímco ČR nechce nelegálně přicházející migranty přijímat vůbec.

„Debata byla spíše o tom, že my se smíříme s tím, že přicházejí ti ilegální migranti a že se mají redistribuovat ty lodě, což je samozřejmě další pozvánka pro ty pašeráky,“ komentoval průběh večerního jednání český premiér, podle něhož se tím diskuse prakticky vrátila tam, kde byla před několika lety, kdy mezi jednotlivými zeměmi panovaly ostré rozpory v názoru na přijímání migrantů.

Návrhy na přerozdělování migrantů prosazoval podle něho italský premiér Giuseppe Conte, jehož protiimigrační vláda se snaží vyjednat pro svou zemi přetíženou přistěhovalci unijní solidaritu.

Šéf Evropské rady Donald Tusk lídry členských zemí ve středu vyzval, aby vzhledem ke klesajícímu počtu přicházejících migrantů přestali se vzájemnými útoky kvůli tomuto politicky žhavému tématu, které v mnoha zemích výrazně promlouvá do voličských preferencí.

Babiš: Je třeba konkrétněji řešit boj s pašeráky

Pozitivní byla naopak podle Babiše debata o potřebě investovat více finančních prostředků do regionů severní Afriky, kudy do Evropy proudí největší počet přistěhovalců. „Padla tam skvělá myšlenka na summit s africkými státy. Mluvilo se o tom, že je potřeba ocenit, jak funguje Egypt z hlediska zadržování ilegální migrace,“ prohlásil Babiš, podle něhož je však potřeba konkrétněji řešit boj proti pašerákům lidí z Afriky.

V této souvislosti vyjasnil český postoj k posilování unijní pohraniční agentury Frontex, k němuž se začátkem tohoto týdne postavil velmi kriticky. Navýšení počtu jejích příslušníků ze stovek na 10.000 Babiš nezpochybňuje, Brusel by však měl specifikovat, jak bude konkrétně agentura fungovat v koordinaci s jednotlivými státy.

„Pokud bude nějaká mimořádná situace, tak se zavolá Frontex, je to de facto taková rezervní evropská policie, tomu rozumím,“ připustil Babiš s tím, že o tématu je třeba dále diskutovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek