Eurostat: Alespoň jedním cizím jazykem hovoří 79 % Čechů

26.09.2018
Euroskop, čtk

Znalost cizích jazyků je v České republice mnohem vyšší, než činí průměr Evropské unie. Alespoň jeden cizí jazyk podle statistiky, kterou dnes zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat, ovládá 79 procent Čechů. Nejlépe jsou na tom se znalostí cizích jazyků Švédové, kterých aspoň jeden cizí jazyk ovládá 96,6 procenta, následovaní Dány, Litevci a Lotyši. Nejhůře jsou na tom v EU naopak Britové, Rumuni a Maďaři. Data, která Eurostat zveřejnil u příležitosti dnešního Evropského dne jazyků, spoléhají na sebehodnocení dotazovaných.

Žádným cizím jazykem podle statistiky v Česku nemluví zhruba pětina obyvatel (21 procent), což zemi řadí na patnáctou pozici ve srovnání sedmadvaceti unijních zemí (bez Irska). Většina Čechů ovládá alespoň jeden cizí jazyk (44,7 procenta). Třemi a více cizími jazyky v Česku podle Eurostatu hovoří 7,4 procenta obyvatel.

V poslední ze jmenovaných kategorií je Česko pod průměrem EU. Nejlepší jsou v tomto ohledu Lucemburčané, kde třemi a více cizími jazyky hovoří více než polovina obyvatel (51,2 procenta); následují Finové (44,9 procenta) a Slovinci (37,7 procenta).

Na Slovensku alespoň jedním cizím jazykem hovoří podle Eurostatu 88,2 procenta obyvatel, tedy více než v Česku. Slováci se tak ve znalosti jazyků zařadili na desátou příčku. V celé unii se jiným než svým rodným jazykem nedomluví více než třetina lidí (35,3 procenta).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek