Pražské projekty konečně dostanou peníze z EU

17.08.2005
Jejich přidělení zdržely pochybnosti o tom, zda radní a zastupitelé nezasáhli neoprávněně do výběru programů. MPSV ovšem podstatné pochybení nezjistilo.

Žadatelé o příspěvky ze sociálního fondu EU, jejichž projekty schválil pražský magistrát, začnou dostávat dotace. Jejich přidělení zdržely pochybnosti o tom, zda radní a zastupitelé nezasáhli neoprávněně do výběru programů. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní uzavřelo kontrolu. Žádné podstatné nedostatky podle jeho mluvčí Kateřiny Beránkové nezjistilo.

Na základě výsledku kontroly MPSV, po uplynutí lhůty k námitkám, okamžitě přistoupí k vydávání rozhodnutí o dotacích a podnikne veškeré potřebné kroky, aby urychlilo převod zálohových plateb úspěšným žadatelům. Cílem je co nejvíce minimalizovat zdržení v zahájení realizací projektů. Jejich předkladatelé obdrží dotace v celkové výši téměř 400 mil. Kč.

Ministerstvo se také s pražským magistrátem dohodlo na zpracování potřebných úprav metodických postupů pro výběr a schvalování projektů, které bude nadále HMP uplatňovat ve všech fázích výběru tak, aby v příštích kolech výzev nedocházelo k pochybení.

Pražští zastupitelé na jaře v prvním kole přidělování příspěvků část projektů navzdory hodnocení odborníků vyřadili. Primátor Pavel Bém (ODS) tehdy návrh zdůvodňoval tím, že je Praha vůbec nepotřebuje, nebo vysokými náklady. Zástupcům některých organizací se rozhodnutí nelíbilo. Pochyby o průhlednosti výběru vyjádřila i Evropská komise.

Ministerstvo začalo postup magistrátu prověřovat. Podle Beránkové zjistilo, že městský úřad verdikt nezdůvodnil dostatečně. Zastupitelé následně své původní rozhodnutí změnili. Sbor v červnu schválil pro financování z fondu unie tři z deseti původně vyřazených projektů. Ani tento výběr se však ministerstvu nezdál příliš průhledný. Rozhodlo se, že provede další kontrolu. Ačkoli prověrka zjistila některé nedostatky, výběr projektů byl v souladu s požadavky na správu peněz z EU.

Sdílet tento příspěvek