Babiš: Věřím, že se dohodu o brexitu podaří dojednat

15.10.2018
Euroskop, čtk

Premiér Andrej Babiš zůstává i po nezdaru nedělní schůzky vyjednávačů Evropské unie a Velké Británie optimistou a věří, že dohody o brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, se nakonec podaří dojednat.

„Včera (v neděli) údajně na úrovni expertů došlo k dohodě, potom na úrovni šéfů ta dohoda nebyla potvrzena. Předpokládám, že ve středu večer na Evropské radě se ta situace vyjasní. Ale já jsem optimista a nakonec si myslím, že to dopadne dobře a k nějaké dohodě dojde,“ řekl Babiš českým novinářům před odletem do Varšavy. Tam už navštívil centrálu unijní pohraniční agentury Frontex a setká se také s polským premiérem Mateuszem Morawieckým.

Hlavní unijní vyjednavač o brexitu Michel Barnier v neděli uvedl, že dohody o odchodu Británie z EU zatím nebylo dosaženo. Navzdory „intenzivnímu úsilí“ zbývá dořešit některá klíčová témata, napsal Barnier na twitteru po jednání s britským ministrem pro brexit Dominikem Raabem. Mezi těmito tématy uvedl Barnier problém kolem režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Bruselskou schůzku v neděli později večer okomentovala i britská strana. Londýn a Brusel učinily pokrok „v mnoha klíčových oblastech“, stále ale zůstává určitý počet „nevyřešených témat“, uvedla mluvčí britského ministerstva pro brexit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek