ČR bude požadovat razantnější postoj EU k Saúdské Arábii

26.10.2018
Euroskop, čtk

Česká republika bude na radě ministrů zahraničí prosazovat, aby se Evropská unie postavila k Rijádu ve věci vraždy novináře Džamála Chášukdžího razantně. Ministr zahraničí Tomáš Petříček nevyloučil po dnešním jednání sněmovního zahraničního výboru ani debatu o zákazu vývozu zbraní. Stejně jako předseda výboru Lubomír Zaorálek má dosavadní postoj EU za nejednoznačný. Mezi opatřeními vůči Saúdské Arábii Petříček jmenoval zákaz vstupu na území EU pro některé osoby nebo zmrazení jejich majetků.

Podle Zaorálka je prozatímní stanovisko EU nepřesvědčivé. Exministr zahraničí řekl, že je třeba použít nástroje, které má EU k dispozici, protože vraždy na půdě zemí aliance nelze trpět. Petříček uvedl, že Černínský palác nyní formuluje svůj postoj a konzultuje ho s dalšími partnery. „Mělo by se hovořit i o vývozu zbraní,“ uvedl mimo sankcí vztažených na saúdskoarabské prominenty na dotaz, jaká opatření má EU vůči Rijádu k dispozici.

Petříček už ve středu oznámil, že v reakci na vraždu stáhne Česko ze svého velvyslanectví v Rijádu jednoho diplomata. O vraždě Chášukdžího chce jednat i ve vládě. Velvyslanectví Saúdské Arábie ČTK sdělilo, že doufá v to, že česká vláda a vlády ostatních přátelských zemí nepodniknou unáhlené kroky před koncem vyšetřování případu.

Chášukdží zmizel po návštěvě konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdská Arábie dlouho tvrdila, že novinář konzulát opustil. Až po dvou týdnech přiznala, že na konzulátu zemřel, a ve čtvrtek uvedl její generální prokurátor, že šlo o předem připravenou vraždu.

Případ vyvolal ve světě pobouření. Spojené státy oznámily, že odeberou víza 21 saúdskoarabským představitelům. Londýn oznámil, že odebere víza lidem podezřelým z vraždy. Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli ohlásila, že Berlín zastavuje zbrojní vývoz do království, dokud nebude vražda objasněna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek