Prezidenti Macron a Zeman jednali o vývoji v EU

29.10.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pátek vpodvečer na Pražském hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Jednali mimo jiné o aktuálním vývoji v EU a situaci na Blízkém východě, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Macron přijel na svoji první oficiální návštěvu Česka ze Slovenska, a to u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Později večer se francouzská hlava státu setkala s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Český a francouzský prezident na své schůzce mluvili také o spolupráci obou zemí v ekonomické oblasti včetně energetiky, uvedl Ovčáček na twitteru.

Francouzská EDF patří podle dřívějších informací mezi šest firem, které se zajímají o výstavbu nových jaderných bloků v Česku. Zeman podle svého mluvčího rovněž podpořil české firmy usilující o státní zakázky ve Francii a požádal o podporu projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož je příznivcem.

Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande. Macron je v úřadu od loňského května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek