Komise odhaduje letošní růst české ekonomiky na 3 %

08.11.2018
Euroskop, čtk

České hospodářství letos poroste o tři procenta a zpomalí tak svůj růst ze 4,3 procenta v loňském roce. Vyplývá to z pravidelné podzimní makroekonomické předpovědi Evropské komise, která potvrdila svůj letní odhad. Pro příští rok zopakovala Komise odhad růstu českého HDP o 2,9 procenta, pro rok 2020 odhaduje růst české ekonomiky na 2,6 procenta.

Hlavním motorem růstu hrubého domácího produktu (HDP) bude domácí poptávka. Riziko podle EK představuje nedostatek pracovních sil a závislost na vnějších faktorech. Míra inflace by se měla postupně ustálit na dvouprocentním inflačním cíli. Komise očekává pro letošek snížení rozpočtového přebytku na 1,4 procenta z 1,5 procenta v roce 2017.

Spotřebitelskou důvěru podporuje nárůst mezd, platů a důchodů, přičemž rostoucí platy ve státní sféře a vyšší důchody zvyšují i veřejné výdaje, píše Komise.

Negativně přispívá k meziročnímu růstu HDP vývoz, právě i díky růstu reálných mezd. Komise dále odhaduje po letošním vrcholu zpomalení růstu investic v Česku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek