Evropský zmocněnec: Problémem české vědy je systém odměňování

09.11.2018
Euroskop, čtk

Česká republika je vědecky zajímavou zemí a v posledních letech se dokázala impozantně vyvinout, řekl na čtvrteční konferenci v rámci Dne Technologické agentury ČR zvláštní zmocněnec Evropské komise pro otevřený přístup Robert-Jan Smits. Problémem země je však podle něj způsob hodnocení, kdy jsou čeští vědci odměňováni téměř výhradně za publikační činnost, nikoli například za kariérní postupy či popularizaci oboru. Podle Rady pro výzkum, vývoj a inovace se ale systém hodnocení vědců v česku mění.

Se Smitsovým názorem někteří vědci na konferenci souhlasili. Například Jan Lukačevič z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR uvedl, že popularizace vědy či organizace aktivit pro mladé studenty jsou pozitivně hodnoceny maximálně verbálně, nepřispívají však k oficiálnímu kariérnímu růstu.

Také Eliška Selinger, studentka Všeobecného lékařství na 3. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a popularizátorka vědy, vidí rozdíly v přístupu v Česku a zahraničí. „Mám kontakty na zahraniční popularizátory. Tam je to pro vědce prestiž, univerzity si cení toho, že to mladí i starší vědci dělají. Jsou za to i lákavě finančně ohodnoceni,“ řekla. Nemyslí si ale, že problém s odměňováním jen na základě publikací je pouze v českém prostředí.

První místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Petr Dvořák připomněl, že se systém hodnocení výzkumu v ČR mění. Sám je autorem velké části nové metodiky. „Nový systém nastoupil už tento rok, postupně se zavádí. V úplné šíři bude fungovat v roce 2020. Bude mít pět modulů. Pohled na kvalitu publikací je jen jedna pětina balíčku, jinak je to zaměřeno na snahu vědců inovovat, popularizovat, vychovávat mladé lidi a podobně,“ uvedl Dvořák.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek