Se členstvím v EU je spokojena více než třetina Čechů

23.08.2005
Spokojenost s členstvím Česka v EU podle CVVM projevili častěji lidé s dobrou životní úrovní, mladí lidé, studenti a lidé pracující ve vedoucích funkcích.

Více než třetina českých občanů (36 %) je spokojena s členstvím České republiky v Evropské unii. Nespokojenost naopak vyjádřila pětina dotázaných. Ani spokojeno, ani nespokojeno s členstvím naší země v Evropské unii je 37 % obyvatel České republiky. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění CVVM.

Spokojenost s členstvím Česka v EU projevili častěji lidé s dobrou životní úrovní, mladí lidé, studenti a lidé pracující ve vedoucích funkcích. Větší míra spokojenosti panuje rovněž mezi lidmi spokojenými s politickou situací a mezi voliči ODS.

Výzkum se také zabýval otázkou evropské ústavy. S myšlenkou existence jednotné evropské ústavy souhlasí 43 % občanů České republiky. Nesouhlasné stanovisko naopak vyjádřila třetina oslovených. Přibližně čtvrtina dotázaných nezaujala k položené otázce žádné stanovisko. Souhlas s existencí jednotné evropské ústavy v porovnání se situací v dubnu 2005 poklesl o 8 procentních bodů.

Téměř polovina respondentů (47 procent) také v průzkumu CVVM připustila, že o obsahu euroústavy není vůbec informována. Další dvě pětiny oslovených uvedly, že o dokumentu nejsou „příliš dobře informovány“. Obsah evropské ústavy dobře zná pouze osm procent Čechů, velmi dobře se cítí informováno necelé jedno procento obyvatel Česka. V porovnání se situací v únoru a dubnu se podle CVVM informovanost Čechů o euroústavě mírně zlepšila. Pro přijetí euroústavy by nyní hlasovalo 41 procent lidí, kteří se chtějí referenda zúčastnit.

Sdílet tento příspěvek