Klíčové výzvy pro EU jsou dle Babiše migrace a volný trh

13.11.2018
Euroskop, čtk

Premiér Andrej Babiš na včerejší přednášce pro studenty Pařížského institutu politických věd, známého jako Sciences Po, jako klíčové výzvy Evropské unie označil migraci, ochranu hranic a také vnitřní reformu evropského bloku, především prosazování volného trhu a zahrnutí všech členských zemí do schengenského systému volného pohybu osob. Dodal rovněž, že Evropa musí pomoci chudým zemím.

Babiš opět přirovnal EU k Asterixově vesnici, která má silnou obranu, zároveň uvnitř panuje volnost pohybu. „Proč je Řecko v schengenu a Bulharsko ne?“ položil si otázku. Následně prohlásil, že jednotná měna euro pro něj není důležitá, neboť skutečný význam má právě schengenský systém.

EU se podle Babiše musí soustředit na ostrahu hranic a na tažení proti pašerákům lidí. V této souvislosti připomněl návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na vytvoření evropské armády. Zmínil také svou myšlenku na návrat českých vojáků do bojových misí místo prostého výcviku cizích armád.

Důležitá je podle Babiše i vnitřní reforma evropského bloku, který potřebuje méně směrnic a návrat ke kořeném evropské myšlenky. „Není třeba mít stejné daňové a sociální systémy, naopak vnitřní trh je stále omezený, nefunguje tak, jak by měl,“ řekl premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek