Premiér bude v Palermu jednat o Libyi, poté zamíří do Dánska

13.11.2018
Euroskop, čtk

Český premiér Andrej Babiš dnes bude v sicilském Palermu v rámci mezinárodní konference diskutovat o možnostech stabilizace Libye s představiteli evropských, arabských a afrických zemí a za přítomnosti libyjských činitelů. Libye se od svržení svého dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 zmítá v chaosu. Odpoledne Babiš z Itálie odletí do Kodaně, kde se setká s dánským premiérem Larsem Lökkem Rasmussenem. V noci se pak vrátí do Prahy.

Babiš na konferenci o Libyi očekává návrhy italského premiéra Giuseppa Conteho, který setkání pořádá. Analytici ale nepředpokládají, že z konference vzejdou nějaké závazné termíny, neboť do Palerma nepřijeli významní světoví činitelé včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či německé kancléřky Angely Merkelové.

Jistou naději nicméně vyvolává účast libyjského premiéra Fáize Sarradže, jehož vládu v Tripolisu uznává OSN, a také jeho hlavního rivala, generála Chalífy Haftara, který kontroluje východ země.

Z Palerma český premiér ještě dnes odletí do Kodaně na bilaterální jednání s Rasmussenem. Zatím posledním českým premiérem na oficiální návštěvě Dánska byl v roce 2006 Jiří Paroubek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek