Dvojí hlasování v evropských volbách asi bude přestupkem

20.11.2018
Euroskop, čtk

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se má stát přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu má v návaznosti rozhodnutí Evropské rady přinést novela o volbách do Evropského parlamentu, jejíž návrh dnes schválila vláda. Po jejím jednání to oznámil vicepremiér Richard Brabec.

Hlasovat dvakrát v evropských volbách by mohli podle ministerstva vnitra například lidé s dvojím občanstvím, tedy například Češi, kteří jsou zároveň občany jiného členského státu EU. „Z tohoto titulu jsou automaticky zapsáni v seznamech voličů obou členských států,“ uvedlo vnitro. Nevyloučilo ani možnost vícečetného hlasování kvůli pochybení volebních komisí.

Nová úprava má doplnit dosavadní zákon o evropských volbách, který umožňuje postihnout situace, pokud by volič požádal o zápis do volební evidence v jiném členském státě a zároveň v České republice. Za to hrozí pokuta až 5000 korun. Dvojímu hlasování pomáhá zabránit také výměna informací o tom, kteří voliči jsou zapsáni ve voličských seznamech státu EU, jehož nejsou občany. Unijní státy si mají tyto údaje vyměnit nejpozději 26 dní před volbami.

Pokud vláda návrh schválí, dostane jej k projednání Poslanecká sněmovna a v případě jejího souhlasu s úpravou také Senát. Obě komory musejí se změnou souhlasit, pokud má platit. Novelu je s ohledem na to, že se evropské volby mají konat koncem května příštího roku, třeba přijmout před únorovým vyhlášením jejich termínu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek