Česká iniciativa proti vstupu Turecka do EU

24.08.2005

Čeští odpůrci vstupu Turecka do Evropské unie nechali v hlavním městě vyvěsit 16 billboardů, na některých z nich oslovují i premiéra Jiřího Paroubka.

Čeští odpůrci vstupu Turecka do Evropské unie nechali v hlavním městě vyvěsit 16 billboardů, na některých z nich oslovují i premiéra Jiřího Paroubka. Na jednom z nich je totiž zobrazen nápis „Pane premiére Paroubku, chcete Turecko v EU? Většina českých občanů ne,“ stojí na jednom z nich.

Podle zástupců občanské iniciativy Hlas pro Evropu chce kampaň apelovat na české občany, vládu a politiky, aby se postavili proti vstupu Turecka do EU. Sdružení soudí, že připojení Turecka k EU by neprospělo ani jednomu z vyjednávajících partnerů. Upozorňuje hlavně na kulturní a sociální rozdíly mezi Evropou a Tureckem.

Občanská iniciativa Hlas pro Evropu v několika zemích EU včetně České republiky sbírá podpisy pod petici proti vstupu Turecka. Na své internetové stránce uvedla, že k polovině července petici podepsalo 26.000 lidí, z toho 11.000 v ČR.

Podle politologa Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně mají billboardy zejména vzbudit v českých občanech obavy z přistěhovalců. Tento problém v ČR ovšem není příliš aktuální, početná turecká komunita žije především v Německu a Rakousku.

Začátek tureckých vstupních rozhovorů je naplánována na 3.října. Podle výzkumu veřejného mínění Eurobarometr je většina občanů Evropské unie i České republiky proti vstupu Turecka. Evropský průměr činí 51 procent respondentů proti a 35 pro. Čechů souhlasí se vstupem Turecka o dvě procenta víc, proti je 51 procent českých občanů.

Sdílet tento příspěvek