Vondráček: Jednání o brexitu by se mohla inspirovat u ČSFR

06.12.2018
Euroskop, čtk

Vyjednavači podmínek odchodu Británie z Evropské unie by se mohli inspirovat jednáním Čechů a Slováků o rozdělení Československa, které bylo provedeno kulturně, inteligentně a se zachováním vazeb mezi institucemi a obyvateli obou nástupnických republik československé federace. V dnešním projevu před poslanci slovenského parlamentu to řekl šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Zároveň ocenil vysokou úroveň vztahů mezi Českem a Slovenskem.

„Možná některé kapitoly by mohly být inspirativní i pro vyjednavače o brexitu. Mám pocit, že ne všechno je v těchto jednáních vedeno úmyslem, který měla (při rozdělování Československa) česká a slovenská reprezentace, a to zachovat vše dobré a zbytečně neničit důvěru,“ řekl Vondráček. Ten jako první zahraniční politik vystoupil s projevem ve slovenské Národní radě.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou podle šéfa Sněmovny v současnosti nejlepší v historii. „Obracím se na vás v čase, kdy oba naše národy zažívají nejúspěšnější období v historii. V roce, kdy slavíme 100 let od vzniku společného státu, jsou naše vztahy nejlepší, jaké kdy byly,“ uvedl Vondráček.

Dodal, že bez spolupráce Čechů a Slováků by Československo v roce 1918 nevzniklo a že smyslem společných dějin obou národů je svoboda a spolupráce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek