Rozhoduj o Evropě: Po celé ČR proběhlo 11 regionálních seminářů

06.12.2018
Michael Murad, EUTIS

V rámci česko-slovenského projektu Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky již proběhly v České republice i na Slovensku všechny regionální semináře. Napříč celou Českou republikou jich tentokrát bylo 11 a zúčastnilo se jich celkem 351 středoškoláků z různých škol.

I v letošním roce probíhá již tradiční vzdělávací projekt pro středoškoláky, který nese díky spojení dvou úspěšných aktivit název “Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky”. Jednodenní regionální semináře se uskutečnily mezi 9. říjnem a 26. listopadem v 11 krajských městech České republiky: v Brně, Českých Budějovicích, Praze, Hradci Králové, Plzni, Ostravě, Jihlavě, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Olomouci a Liberci.

Na aktivity v regionech naváže čtyřdenní modelové zasedání institucí EU v Brně, které proběhne již od 6. do 9. prosince 2018 za účasti šedesátky vybraných student z Česka i Slovenska.

Semináře ve vybraných krajských městech byly určeny středoškolským studentům ze všech typů škol a byly zaměřeny jednak na seznámení se s fungováním institucí Evropské unie prostřednictvím simulovaného jednání Rady EU a Evropského parlamentu, tak na diskuse s politiky, odborníky a dalšími osobnostmi veřejného života. Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky se totiž i v letošním roce nese ve znamení strukturovaného dialogu s mládeží.

Témata modelového zasedání

Téma pro jednání institucí EU si studenti vybírali sami ze dvou nabízených možností, kdy jednoznačně oblíbenějším návrhem byl zákaz a omezení některých jednorázových plastových výrobků.

Reforma autorského práva, která představovala druhou možnost, se sice těšila také zájmu studentů, ale v hlasování nakonec ani jednou nezvítězila.

Ti nejúspěšnější účastníci v každé z institucí pak získali hodnotné ceny a zároveň automaticky postoupili na modelové zasedání institucí EU do Brna. Přihlašování na tuto čtyřdenní akci ale bylo otevřené všem účastníkům regionálních seminářů.

Diskuze mládeže s pozvanými hosty

Neméně důležitou součástí každého z regionálních seminářů byl i strukturovaný dialog s mládeží, tedy diskuse účastníků semináře s odborníky, politiky či úředníky o různých tématech, která přímo na semináři zvolili ze tří hosty nabízených okruhů sami studenti.

S pozvanými hosty tak mohli diskutovat (a hledat řešení) o různých problémech. Mladí lidé z České republiky nejčastěji zajímalo školství, ve vidí celou řadu problémů, ale i doprava, fungování pracovního trhu či ochrana životního prostředí. Diskutovali jsme ale i o celoevropských problémech, mezi které se řadí např. fake news, migrace, otázka ochrany hranic, či informovanost občanů o Evropské unii.

Fotografie ze všech regionálních seminářů naleznete ve fotogalerii na webu projektu anebo na facebookové stránce.

Projekt Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky je realizován obecně prospěšnou společností EUTIS ve spolupráci s Odborem komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR. Partnery projektu jsou Konrad Adenauer Stiftung, Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží, Europe Direct Česká republika a Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Modelové zasedání institucí EU, kterým bude letošní ročník projektu zakončen, bylo podpořeno z programu Erasmus+ a je organizováno ve spolupráci s Centrem pre európsku politiku.

Autor: Michael Murad

Sdílet tento příspěvek