Výbor podpořil nominace českých soudů do tribunálu EU

12.12.2018
Euroskop, čtk

Sněmovní evropský výbor dnes podpořil nominaci Jana Passera a Petry Škvařilové-Pelzl na české soudce Tribunálu Soudního dvora EU. Konečné rozhodnutí o návrhu připadne vládě, která by podle předsedy výboru Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) nominace měla schvalovat 17. prosince. Pokud budou oba kandidáti schváleni, měli by se funkce ujmout od září 2019.

Passer už nyní jako soudce tribunálu působí a výběrová komise, v níž zasedli mimo jiné předsedové Ústavního a Nejvyššího soudu Pavel Rychetský a Pavel Šámal, doporučila, aby pokračoval i v dalším funkčním období.

Škvařilová-Pelzl, která nyní v instituci zastává místo odborné pracovnice ředitelství výzkumu a dokumentace, by měla nahradit končící soudkyni Irenu Pelikánovou.

Tribunál Soudního dvora Evropské unie projednává žaloby na zrušení aktů orgánů a institucí EU, tedy kauzy týkající se například oblasti hospodářské soutěže, státní pomoci, zemědělství a ochranných známek. Členové tribunálu EU jsou jmenováni na dobu šesti let s možností opakovaného jmenování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek