Česka v pondělí navštíví finský premiér Juha Sipilä

13.12.2018
Euroskop, čtk

Do Česka v pondělí přijede finský premiér Juha Sipilä. S českým protějškem Andrejem Babišem budou jednat mimo jiné o finském předsednictví v Radě Evropské unie, které připadá na druhé pololetí příštího roku, nebo o spolupráci v oblasti školství. Babiš a Sipilä se naposledy na bilaterální úrovni setkali v květnu, kdy byl český premiér na návštěvě Finska.

Babiš se setká se Sipilou v pondělí ráno před jednáním české vlády. Finského premiéra přijme v Kramářově vile. Vedle priorit finského předsednictví budou probírat i další evropské otázky, například víceletý finanční rámec EU na roky 2021 až 2027, brexit nebo problematiku migrace.

O migraci spolu jednali Babiš a Sipilä i v květnu. Tehdy se shodli, že je třeba dokončit reformu evropského azylového systému. Oba také byli shodného názoru, že je třeba řešit příčiny migrace v zemích, odkud migranti přicházejí.

Babiš bude chtít navázat i na květnovou debatu o školství, kterou s finským premiérem vedl. Předseda české vlády při cestě do severské země navštívil mimo jiné základní školu a univerzitu. Mluvil tehdy o tom, že by se finské školství mohlo stát vzorem pro reformu českého vzdělávacího systému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek