Rada ocenila zisk grantů ERC i pozici ČR v žebříčku Nature Index

28.12.2018
Euroskop, čtk

Zisk prestižních grantů Evropské výzkumné rady (ERC) nebo umístění Česka v žebříčku Nature Index považují odborníci z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) za vědní úspěchy roku 2018. Česká republika také posílila svoji pozici v zahraničí jako výzkumně a vědecky orientovaná země. V rozhovoru s ČTK to řekli první místopředseda RVVI Petr Dvořák a místopředsedové Karel Havlíček a Pavel Baran.

Do Česka letos zamířilo sedm grantů ERC. Podle Havlíčka je posílení české pozice v zahraničí viditelné tím, že světoví výrobci i vědci začínají mít zájem spolupracovat s partnery z ČR na vývoji a výzkumu. Zároveň se podle Dvořáka povedlo vetknout do českého systému mezinárodní pohled na několika úrovních.

Přínos mezinárodních partnerství a zkušeností zahraničních expertů

„Mezinárodní rada při RVVI začala obdivuhodně fungovat. Vědecká rada Grantové agentury ČR pak byla obohacena pěti experty s obrovskými zkušenostmi. Jeden z nich například dlouho vedl Humboldtovu nadaci v Německu,“ poznamenal s odkazem na německého organického chemika Helmuta Schwarze.

Česko se v žebříčku Nature Index, který sleduje nejkvalitnější publikace ve významných časopisech, umístilo na 25. místě. „ČR si drží stoupající trend, byla dokonce označena jako skokan roku,“ řekl Dvořák.

RVVI se také podle Havlíčka dostala do výkonné pozice. „Byli tu samozřejmě i dříve výjimeční lidé, ale teď se fakt hodně pracuje. To je pro některé nesmírně vyčerpávající, protože tomu věnují spoustu času, ale jinak se to nedá posunout,“ řekl. Podle Dvořáka se změnilo i obecně vnímání rady s tím, že její jednání má význam pro českou vědu.

Podpora pro ty, jež uspěli v hodnocení, ale nezbyly pro ně prostředky

Baran jako další důležitý krok jmenoval, že se podařilo domluvit převod peněz mezi poskytovateli prostředků. „Z Grantové agentury, která nečerpala dokonale, se převedly peníze na ERC CZ,“ vysvětlil. ERC CZ je program na podporu projektů českých výzkumníků, kteří si zažádali o grant ERC, uspěli v obou kolech hodnocení, ale kvůli omezenému rozpočtu ERC už nemohl být projekt financován z evropských peněz. Podle Barana nebylo v minulosti zvykem, aby někdo z poskytovatelů byl ochoten vzdát se byť malé části svého rozpočtu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek