Iohannis: Rumunské předsednictví bude usilovat o shodu uvnitř EU

11.01.2019
Euroskop, čtk

Rumunské předsednictví Evropské unie bude v příštím půlroce usilovat o to, aby jako nestranný zprostředkovatel přispívalo k posilování konsensuální shody mezi všemi členskými státy EU. Členům Evropské komise, včetně jejího předsedy Jeana-Claudea Junckera to dnes v Bukurešti řekl rumunský prezident Klaus Iohannis. Květnový summit sedmadvaceti zemí EU v rumunském Sibiu podle něj určí podobu unie v příštích letech.

Rumuni se řízení unie na šest měsíců ujímají ve složité době

Evropský kontext začínajícího předsednictví je podle Iohannise citlivý, nejen v souvislosti s květnovými volbami do europarlamentu, ale také celkovou politickou atmosférou mezi členskými zeměmi EU i uvnitř nich, včetně rostoucího populismu.

„To v některých případech působí potíže při snaze dosáhnout na evropské úrovni dohody,“ připustil rumunský prezident. Iohannis připomněl, že centrálním mottem rumunského předsednictví je „soudržnost jako společná evropská hodnota“.

Rumuni se řízení unie na šest měsíců ujímají ve složité době, v březnu blok opustí Británie, v květnu se konají volby do europarlamentu.

Posílení základních hodnot

Iohannis míní, že dosáhnout silnější a soudržnější EU je možné jen posílením jejích základních hodnot. „Kontext není jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že naše předsednictví v tom bude konzistentní a pragmatické,“ uvedl. Rumunská vláda čelí kritice související s její snahou omezit nezávislost soudnictví a vládu práva v zemi.

Pro budoucnost EU bude podle prezidenta klíčový summit v rumunském Sibiu, naplánovaný na 9. května.

Společné snahy unijních zemí by se podle Iohannise měly soustředit na překonání rozdílů mezi nimi, to EU podle něj umožní také sebevědomější vystupování na globální scéně. Společnou diskusi o tom, jak bude unie vypadat v letech 2019 až 2024 a její strategické priority pro toto období by měla shrnout politická deklarace, kterou by měli lídři 27 unijních zemí schválit právě v sedmihradském Sibiu.

Summit v Rumunsku tak bude příležitostí k demonstraci jednoty států evropského bloku po brexitu a před eurovolbami i toho, že EU hledí směrem do budoucnosti.

Jedna z klíčových priorit: zvládnout brexit

Iohannis připustil, že jednou z klíčových priorit pro Rumunsko bude právě zvládnutí brexitu, včetně hladkého schválení potřebných smluv a dalších kroků na straně EU. Za další prioritu pro příštích šest měsíců označil snahu co nejvíce posunout diskusi o budoucím víceletém rozpočtu unie pro roky 2021 až 2027.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek