Hamáček bude jednat o rychlém schválení zákona pro brexit

17.01.2019
Euroskop, čtk

O zrychleném schvalování vládního návrhu zákona, který má zajistit ochranu Britů žijících v Česku v případě odchodu Británie z EU k 29. březnu bez dohody, bude dnes jednat vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se zástupci všech sněmovních stran. Návrh normy upravující vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že Británie vystoupí z EU bez dohody, poslala vláda do Sněmovny před týdnem.

Návrh počítá s přechodným obdobím do 31. prosince 2020, během kterého bude ve vybraných oblastech britským občanům zaručeno stejné zacházení, jako by nadále byli v postavení občanů EU.

Podle britského velvyslance Nicka Archera je návrh v porovnání s plány ostatních zemí EU k Britům nejvstřícnější. „Jeví se jako nejštědřejší z návrhů, které doposud učinil kterýkoli členský stát, aby se Britové usadili,“ uvedl na twitteru.

S návrhem souhlasí i Piráti či TOP 09

Návrh pochází od ministerstva vnitra a minulé pondělí pro něj hlasovali ministři menšinové vlády ANO a ČSSD. Část opozičních stran už před dnešní schůzkou uvedla, že ho podpoří.

„Je to recipročně v zájmu českých občanů, kteří žijí v Británii. Abychom v případě tvrdého brexitu byli schopni ochránit práva Čechů žijících ve Velké Británii, musíme stejná práva poskytnout Britům žijícím na území České republiky,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Pro návrh se vyslovili i zástupci STAN, obecně s návrhem souhlasí například i Piráti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek