Babiš bude na ekonomickém fóru jednat i spolupráci EU a Indie

18.01.2019
Euroskop, čtk

Návštěvou ekonomického fóra Vibrant Gujarat Summit ve státě Gudžarát zahájí dnes premiér Andrej Babiš svou dvoudenní cestu do Indie. Na fóru se setká s indickým premiérem Naréndrou Módím a hlavním ministrem Gudžarátu Vidžajem Rupáním. Spolu s českou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou vystoupí Babiš také na česko-indickém podnikatelském semináři.

Na schůzce s Módím by podle materiálu, který k Babišově cestě dostala česká vláda, mohlo být uzavřeno prohlášení o strategickém partnerství ČR a Indie. Mezi tématy bude figurovat hospodářská spolupráce, spolupráce malých a středních podniků i otázky spojené s partnerstvím mezi EU a Indií.

Česko patří mezi partnerské země letošního devátého ročníku ekonomického fóra, které se ve státě Gudžarát koná každé dva roky. Podle listu The Indian Express by se měli akce vedle Babiše zúčastnit například dánský premiér Lars Lökke Rasmussen, maltský premiér Joseph Muscat, uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev či rwandský prezident Paul Kagame.

Indie patří k nejdůležitějším obchodním partnerům Česka v Asii. Saldo vzájemného obchodu je v posledních letech poměrně vyrovnané, český vývoz mírně zaostává za dovozem. Vývoz českých firem do Indie činil v roce 2017 15,5 miliardy korun, opačným směrem mířilo zboží za 18,5 miliardy korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek