Petříček: Boj s dezinformacemi bude řešit bezpečnostní rada

21.01.2019
Euroskop, čtk

Bezpečnostní rada státu bude v únoru řešit, který český úřad má být odpovědný za kontakt s ostatními státy EU ohledně šíření a potírání falešných zpráv. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Zřízení jednoho kontaktního místa, které by zemím Unie mělo pomoci lépe koordinovat své snahy, doporučila loni Komise.

Boj s falešnými zprávami šířenými především na internetu se dnes opět dostal na agendu jednání ministrů zahraničí členských zemí bloku, především v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu na konci května.

„S kolegy jsme se shodli, že unie musí společně čelit dezinformacím jako hrozbě pro naši demokracii,“ poznamenal Petříček. O věci se v lednu ministři bavili už podruhé.

Komise už v loňském roce unijní státy na problematiku opakovaně upozorňovala. Český ministr Petříček dnes připomněl nepravdy a falešné zprávy, které zazněly v kampani před brexitem či před nizozemským referendem o smlouvě s Ukrajinou v roce 2016. Evropské státy také sledují dění v USA či pokusy, vnímané často jako akce s ruskými kořeny, ovlivňovat volby v dalších zemích.

Posílení boje proti dezinformacím

Už v dubnu předložila Evropská komise internetovým firmám návrh kodexu chování, který by měl pomoci šíření falešných zpráv omezit. Na počátku prosince přišla s poslední sadou návrhů, právě o nich dnes zástupci členských zemí diskutovali.

Zřízen by měl být například systém včasného varování mezi orgány EU a členskými státy, který usnadní sdílení informací a hodnocení dezinformačních kampaní a usnadní vydávat varování týkající se dezinformací v reálném čase.

Petříček dnes připomněl, že v ČR jsou tyto kompetence rozděleny mezi ministerstvy vnitra, zahraničí a obrany. První návrhy na vytvoření koordinačního mechanismu mezi nimi předpokládá právě na únorovém jednání BRS.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek