Dle ČR na záruky InvestEU mají dosáhnout i malé rozvojové banky

23.01.2019
Euroskop, čtk

Česká republika má zájem na tom, aby k zárukám v rámci budoucího evropského programu InvestEU měly přístup také malé rozvojové banky. ČTK to včera v Bruselu řekla náměstkyně české ministryně financí Lenka Dupáková. Zmínila v této souvislosti například Českomoravskou záruční a rozvojovou banku.

Program InvestEU, jehož vznik navrhla Komise v loňském roce, má pod pomyslnou jednu střechu spojit různé finanční nástroje EU na podporu investic. Financování investičních projektů by tak mělo být jednodušší, efektivnější a pružnější.

V nadcházejícím víceletém finančním rámci pro roky 2021 až 2027 by měl do evropské ekonomiky přitáhnout dodatečné investice v objemu přes 650 miliard eur (16,7 bilionu Kč), především ze soukromého sektoru.

Navázat by měl na model investičního plánu pro Evropu (EFSI), který byl zahájen v listopadu 2014. Komise ale nyní počítá například s posílením své vlastní role při řízení programu. Podle náměstkyně Dupákové by ČR, ale také další země EU, uvítaly, aby řízení nového programu co nejvíce odpovídalo způsobu, jak se rozhoduje ve stávajícím EFSI, včetně vyvážené role zástupců komise a Evropské investiční banky (EIB).

Diskuze o budoucí podobě programu

Rada včera v Bruselu nejednala o přesných částkách, které bude mít InvestEU k dispozici. Tato diskuse bude součástí debat o celkové podobě víceletého unijního rozpočtu. Země však nyní diskutují o tom, jak bude program řízen a podle jakých kritérií bude své záruky poskytovat. Pro ČR je dle Dupákové klíčová otázka malých rozvojových bank, z návrhu by tak měl vypadnout požadavek, aby banka operovala alespoň ve třech zemích unie.

Ministr financí předsednického Rumunska Eugen Teodorovici po schůzce novinářům řekl, že diskuse budou dál pokračovat na technické úrovni. Státy by se na společné pozici k návrhu měly podle něj shodnout co nejdříve.

Evropský parlament už svůj postoj našel loni a jak včera připomněl i místopředseda Komise pro euro, finanční stabilitu a sociální dialog Valdis Dombrovskis, bylo by dobré návrh finálně odsouhlasit ještě před květnovými volbami do europarlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek