Investiční banka EU loni podpořila v ČR projekty za 18 mld Kč

01.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská investiční banka (EIB) loni podpořila projekty v České republice v celkové hodnotě 708 milionů eur (18,2 miliardy Kč), předloni dosáhl objem financování 1,16 miliardy eur (cca 30 miliard Kč). Za poklesem stojí posun financování některých velkých státních projektů. Celkem pomohly operace, které skupina EIB uskutečnila v Česku v minulém roce, zhruba 6900 malým podnikům. Banka to uvedla na dnešní tiskové konferenci.

Úvěry, které banka poskytla, dosáhly 443 milionů eur (11,4 mld. Kč). Dceřiný Evropský investiční fond se zavázal poskytnout 264 milionů eur (6,8 mld. Kč) v rámci 14 operací zahrnujících kapitálové vklady, záruky či mikrofinancování asi 4300 malých podniků.

Výplata půjček EIB byla loni nejvyšší od roku 2015 – šlo o 691 milionů eur (17,8 mld. Kč), které se dostaly do reálné ekonomiky. „Přispěli jsme tak k udržení velkého počtu pracovních míst. Po takřka deseti letech se nám navíc podařilo obnovit spolupráci se státem. Dojednali jsme celou řadu úvěrů, z nichž některé by mohly být realizovány již v tomto roce,“ uvedl viceprezident banky Vazil Hudák.

EIB loni uzavřela smlouvy s českými finančními institucemi ohledně šesti zprostředkovaných úvěrů v celkové hodnotě 395 mil. eur (10,1 mld. Kč). Ty následně půjčily peníze malým a středním podnikům a obcím na projekty v lokální infrastruktuře, ochraně životního prostředí, energetice, výzkumu, vývoji a inovacích a také služeb, včetně cestovního ruchu. Úvěry od EIB získalo 2600 menších a středních firem.

Banka loni poskytla mimo jiné 700 milionů korun Jihomoravskému kraji na modernizaci infrastruktury, podporu hospodářství a zkvalitnění veřejných služeb, zejména zdravotní a sociální péče. Šlo například o rekonstrukce veřejných budov, škol a sportovišť či budov sociální péče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek