Český průmysl je dle produkce 12. nejvyšší v EU

06.02.2019
Euroskop, čtk

Český průmysl se řadí na 12. místo žebříčku členských zemí EU s 2% podílem na její celkové produkci. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel odboru statistiky průmyslu Českého statistického úřadu Radek Matějka. Průmyslová výroba loni v Česku meziročně stoupla o 3 %. Rostla pátým rokem po sobě, ale pomaleji než o rok dřív. Přesto tempo růstu zůstalo nad evropským průměrem.

Mezi klíčové země ovlivňující vývoj průmyslu v Evropě je podle Matějky s 30% podílem Německo, následují s odstupem Velká Británie, Itálie a Francie. „Česko lze tradičně označit za jednu z nejprůmyslovějších zemí Evropy, což má své historické kořeny. Více než polovina naší průmyslové produkce míří na export,“ uvedl.

Průmyslová výroba loni meziročně rostla v devíti měsících, kromě prosince se snížila ještě v březnu a září. Nejvyšší tempo růstu bylo červencových 10,2 %, nejvýraznější pokles byl v březnu o 1,5 %. Celoroční růst o 3 % je zpomalení z 6,5 % v roce 2017.

K loňskému růstu výroby nejvýrazněji přispěla produkce počítačů, elektronických a optických přístrojů, kovodělná výroba a produkce elektrických zařízení. O víc než pětinu se snížila výroba v kožedělném průmyslu.

Kořeny českého růstu

Výsledky roku 2018 podle Matějky ukázaly, že z dlouhodobého hlediska nemusí být růst průmyslu postaven pouze na výrobě aut. Automobilový průmysl totiž již neměl největší příspěvek k růstu jako v minulosti, větší či menší měrou k celkovému růstu přispěla prakticky všechna odvětví.

Nelze opomíjet ani energetiku, jejíž podíl je na produkci sice relativně malý, ale z hlediska bezproblémových dodávek energií klíčový, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek