MMR zkoumalo zájem obcí o evropské dotace

31.08.2005
Z výsledků šetření vyplývá, že mezi obcemi je největší zájem o dotace ze Společného regionálního operačního programu (SROP).

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR provedlo průzkum zájmu obcí a měst o dotační tituly, které spravuje. V červnu obeslalo ministerstvo dotazníkem všechna města a obce naší republiky a dostalo celkem 1620 relevantních odpovědí.

„Považuji to za slušnou návratnost a jsem rád, že k našemu průzkumu přistoupili zájemci o dotace seriózně. Tato data nám pomohou upravit dotační rozpočet tak, aby co nejlépe odpovídal skutečným požadavkům,“ shrnul přínos výzkumu ministr pro místní rozvoj, Radko Martínek.

Z výsledků šetření vyplývá, že mezi obcemi je největší zájem o dotace ze Společného regionálního operačního programu (dále jen SROP). Cílem tohoto dotačního toku je především hospodářský rozvoj regionů i růst kvality života obyvatel. Důraz je přitom kladen na tvorbu pracovních míst v regionálním i místním měřítku, na zlepšení kvality infrastruktury a životního prostředí, na všeobecný rozvoj lidských zdrojů a na prohlubování sociální integrace.

Obce a města mají zájem proinvestovat celkem 41,8 miliardy korun. Zájemci o dotace chtějí nejvíce financí ze SROPu (18,2 mld.), ze Státních programů cestovního ruchu (7,8 mld.) a Státních programů rozvoje bydlení (6,9 mld.). Nejčastěji chtějí obce využít nabídku Státních programů regionálního rozvoje a to ve více než 38 % případů.

Sdílet tento příspěvek