Ministr Sobotka nechce dát víc na spolufinancování projektů EU

01.09.2005
Ministr Bohuslav Sobotka nechce navýšit částku, z níž má Česká republika v roce 2006 spolufinancovat projekty dotované EU.

Ministr Bohuslav Sobotka nechce navýšit částku, z níž má Česká republika v roce 2006 spolufinancovat projekty dotované EU. Ministerstva, která jednotlivé evropské programy řídí, tak mají z příštího rozpočtu dostat jen to, co letos.
Peněz, které unie Česku pro rok 2006 nabízí, však bude o několik miliard víc, a tím pádem vzrostou i nároky na české spolufinancování.

Hlavním důvodem, proč Sobotka zvyšování sumy odmítá, je fakt, na který HN upozornily už počátkem letošního srpna: země nestíhá přidělené peníze čerpat. Na vině jsou zpoždění při rozjezdu některých programů, přílišná byrokracie i pozdě odesílané platby.
Pro české regiony s výjimkou Prahy vyčlenil Brusel pro rok 2004 ze strukturálních fondů 10,6 miliardy korun. Vyčerpat je musí nejpozději do konce roku 2006.

Některé projekty však dosud ani nezačaly. Jednotlivým resortům tak zbývají peníze, které měly už letos utratit za spolufinancování. Podle Ministerstva financí někde úřady vydaly stěží polovinu.
České regiony, které mají nižší HDP na obyvatele než 75 procent průměru unie, mohou Brusel za období 2004 až 2006 požádat celkem o 1,45 miliardy eur (přes 43 miliard korun) ze strukturálních fondů. Zatímco za rok 2004 měly nárok „jen“ na už zmiňovaných 10 miliard korun, za letošek mohou dostat 14,4 miliardy a za rok příští skoro 19 miliard.
Podmínkou je, že část nákladů žadatelé pokryjí ze státních nebo jiných zdrojů.

Na projekt na likvidaci bioodpadu za 65 miliónů korun tak třeba Vysoké Mýto dostane od Evropské unie skoro 49 miliónů. Necelých 10 miliónů dodá Státní fond životního prostředí, zbytek zaplatí město ze svého.

Sdílet tento příspěvek