Petříček vystoupí na bezpečnostní konferenci v Mnichově

14.02.2019
Euroskop, čtk

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se v sobotu a neděli zúčastní bezpečnostní konference v Mnichově. ČTK to potvrdil Černínský palác. Premiérovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který podle mluvčí hnutí Lucie Kubovičové účast zvažoval, o víkendu skončí dovolená. Po ní se vrátí do pracovního tempa v neděli na sněmu ANO na pražském Chodově, kde bude obhajovat stranickou funkci.

Na prestižní konferenci, která se letos bude věnovat například problémům v transatlantických vztazích, budoucnosti EU nebo riziku klimatické změny, má do Mnichova dorazit na 35 hlav států a šéfů vlád a kolem 80 ministrů zahraničí a obrany z celého světa. Očekává se, že na bilaterálních jednáních se letos politici a diplomaté vedle brexitu budou věnovat i situaci ve Venezuele nebo konfliktům v Sýrii a na východě Ukrajiny.

Petříček vystoupí v panelu s názvem „Může se Evropa sama ubránit v éře velké mocenské konkurence? Budování schopnosti kontinentu jednat v 21. století“, informoval ČTK mluvčí ministerstva Michal Bucháček. Na okraji konference se Petříček setká s litevským ministrem zahraničí Linasem Linkevičiusem, mongolským ministrem zahraničí Damdinem Cogtbátarem nebo svým gruzínským protějškem Davidem Zalkalianim.

Zřejmě největší pozornost bude upřena na americkou delegaci vedenou viceprezidentem Mikem Pencem. Na evropské straně měli Pencovi protiváhu dělat německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten ale oznámil, že na konferenci nedorazí, aby se mohl věnovat vnitropolitickým záležitostem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek