ČR chce v Praze evropské středisko pro umělou inteligenci

19.02.2019
Euroskop, čtk

Česká republika má zájem zřídit v Praze jedno z budoucích takzvaných evropských center excelence pro umělou inteligenci. Své kolegy z ostatních zemí EU o tom v pondělí na jednání ministrů odpovědných za otázky konkurenceschopnosti informoval náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Novinářům pak náměstek připomněl, že Evropská komise plánuje na rozvoj technologií a průmyslu souvisejícího s umělou inteligencí v příštích deseti letech poskytnou asi 20 miliard eur (asi 514 miliard Kč).

„Přímo na ta centra excelence by teoreticky mělo být vyčleněno nějakých 50 milionů eur,“ řekl Bärtl.

V České republice by měla být v dubnu připravena v této oblasti vlastní národní strategie, s výzvami pro související program předpokládanými letos v květnu. „Tam je alokováno dalších asi deset miliard korun, zejména pro malé a střední podniky,“ doplnil náměstek.

Bärtl: Šance pro Česko nejsou malé

Je podle něj obtížné předvídat, zda se Česku skutečně podaří uspět a evropské centrum pro umělou inteligenci v příštích letech v Praze vznikne. „Úzce spolupracujeme s akademickou sférou, platforma Svazu průmyslu se věnuje umělé inteligenci,“ vypočetl Bärtl s tím, že jednotlivé sféry tak spolu už nyní v této oblasti úzce spolupracují, takže šance „nejsou malé“.

Náměstek předpokládá, že oněch center v celé EU vznikne asi pět. „Tak jednoznačně, jako jsme se k tomu přihlásili my jich (jiných zemí) mnoho nebylo,“ poznamenal.

Podobné moderní centrum v Praze by podle Bärtla bylo pro Českou republiku rozhodně přínosem. Náměstek připomněl pozitivní dopady faktu, že v Praze už sídlí administrativní centrála evropského projektu Galileo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek