Do evropských voleb chce v ČR kandidovat nejméně 16 uskupení

22.02.2019
Euroskop, čtk

Do voleb do Evropského parlamentu zbývají tři měsíce. Kandidovat by v nich mohlo v Česku nejméně 16 stran a hnutí, jejich volební účty už zaevidoval dohledový úřad. Ze sněmovních uskupení v jeho seznamu chybí pouze vládní hnutí ANO, které zatím informace o účtu k eurovolbám nemělo ani na svém webu. Účty bylo třeba nahlásit úřadu do začátku února.

Ohlášená nová hnutí Evropa společně europoslance Jaromíra Štětiny, Hlas dalšího europoslance Pavla Teličky a List podnikatele Jaromíra Soukupa zatím na seznamu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí nejsou.

K minulým volbám do Evropského parlamentu v roce 2014 se přihlásily čtyři desítky uskupení, k volbám jich bylo připuštěno 38. Letos lhůta pro nominace končí 19. března.

Volby evropských poslanců se budou v Evropě konat v rozmezí čtyř dnů od čtvrtka 23. května do neděle 26. května. V největším počtu unijních zemí se bude hlasovat v neděli, přičemž nejdéle budou volební místnosti otevřeny podle informací z Evropského parlamentu v Itálii, a to až do 23:00 SELČ. Teprve poté bude možné výsledky hlasování zveřejňovat.

Češi půjdou hlasovat 24. a 25. května

Jako první si s ohledem na rozdílné volební dny budou členy europarlamentu vybírat Nizozemci už ve čtvrtek. Před pěti lety mohli první možný volební den využít také Britové. Ti se ale rozhodli v referendu pro odchod z EU, a proto o složení Evropského parlamentu rozhodovat nebudou.

V pátek se volební seriál přesune do Irska a v sobotu do Lotyšska, Slovenska a na Maltu. Po oba dny si budou moci vybírat 21 ze 705 europoslanců také lidé v Česku, které má jako jediná z unijních zemí dva volební dny. Ve zbývajících 21 státech se bude hlasovat v neděli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek