Jihočeský kraj vyčerpal za 4 roky z dotací EU přes 20 mld. Kč

22.02.2019
Euroskop, čtk

Jihočeský kraj vyčerpal mezi roky 2014 až 2018 z evropských fondů více než 20 miliard korun. Patří tím mezi regiony v republice k nejúspěšnějším žadatelům. ČTK to dnes řekla v Českých Budějovicích ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Podle ní velká část těchto peněz směřovala do výstavby železničního koridoru na trase České Budějovice – Praha v úseku mezi Sudoměřicemi a Táborem a do dálnice D3 Tábor – Veselí nad Lužnicí.

„Jihočeský kraj skutečně obsazuje zhruba druhou příčku mezi žadateli. Ať už ve srovnání s minulým nebo současným programovacím obdobím. Těch 20 miliard jsou obrovská čísla a jsem ráda, že se Jihočechům daří čerpat,“ řekla Dostálová. V přepočtu to znamená, že na každého obyvatele v regionu připadá více než 30.000 korun z dotačních programů.

Ministryně uvedla, že zatím nejsou jasná pravidla pro další plánovací období od roku 2021. Podle ní se dá ale očekávat, že Česká republika vzhledem k ekonomickému růstu získá z dotací přibližně 500 miliard korun, což by bylo asi o 20 procent méně než v současném plánovacím období.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek