Senát schválil dohodu EU o partnerství s Japonskem

27.02.2019
Euroskop, čtk

Senát dnes vyslovil souhlas s ratifikací dohody o strategickém partnerství mezi EU, jejími členskými státy a Japonskem. Dohoda představuje právní rámec pro spolupráci EU a Japonska v řadě oblastí, a to od řešení klimatických změn po počítačovou kriminalitu či pomoc při přírodních katastrofách. Ve sněmovně prošla dohoda prvním čtením a sněmovní zahraniční výbor doporučil dát souhlas k ratifikaci.

Dohoda o strategickém partnerství je provázána s dohodou o hospodářském partnerství, která ale nepodléhá ratifikaci v členských státech EU.

Dohodu o strategickém partnerství uzavřeli zástupci Unie a Japonska v loňském roce a Evropský parlament ji spolu s obchodní dohodou schválil v prosinci. „Očekává se, že obě dohody přinesou občanům EU i občanům Japonska hmatatelné výhody a příležitosti,“ píše vláda v důvodové zprávě. Vláda dále uvádí, že postoj ČR ke sjednání dohody byl od počátku kladný, protože cíle dohody se shodují s českými prioritami.

Strany se zavázaly bojovat proti terorismu a organizovanému zločinu

Dohoda mimo jiné stanovuje závazek pro obě strany, že budou chránit mezinárodní mír a bezpečnost tím, že zamezí šíření zbraní hromadného ničení. Budou podporovat smlouvu z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní. Také přijmou opatření pro boj s nezákonným obchodem s ručními palnými a lehkými zbraněmi. Posílit má také spolupráci v boji s terorismem a organizovaným zločinem.

Protože jde o takzvanou prezidentskou smlouvu, dostane ji po schválení ve Sněmovně a Senátu k podpisu prezident Miloš Zeman.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek