Soud EU projedná českou žalobu na zbraňovou směrnici

05.03.2019
Euroskop, čtk

Soudní dvůr Evropské unie se na dnešním veřejném líčení začne zabývat žalobou, kterou kvůli unijní směrnici o zbraních podalo Česko. Úpravu zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky schválily členské země i europarlament předloni, podle českých politiků však změna zbytečně omezuje držitele legálních zbraní.

Brusel zdůvodnil návrh, který získal podporu většiny zemí, snahou znemožnit či znesnadnit teroristům získávání zbraní. Kritici, mezi něž patří většina českých zákonodárců či europoslanců, však mluví o nepřípustných zásazích do vnitřní bezpečnosti zemí či o omezování trhu se zbraněmi.

Podle české žaloby je směrnice diskriminační. Některá její ustanovení nejsou dostatečně přesná a zřejmá a neumožňují majitelům zbraní znát jejich práva a povinnosti, tvrdí žaloba.

ČR požaduje zrušení směrnice

Česko míní, že důvodem přijetí směrnice byla snaha harmonizovat předpisy členských států v oblasti předcházení trestné činnosti a terorismu. K tomu však Unie nemá pravomoc, a proto byla úprava směrnice zdůvodněna cílem odstranit překážky vnitřního trhu, což byl podle žaloby zástupný důvod. Praha s tímto odůvodněním žádá zrušení normy.

Českou delegaci u unijního soudu povede náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Obě strany sporu na úvod líčení představí své argumenty, verdikt soud vynese až později.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek