Prezident Zeman podepsal fiskální pakt Evropské unie

07.03.2019
Euroskop, čtk

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal fiskální pakt, který upravuje koordinaci hospodářských politik Evropské unie. Smlouvu ještě musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Na twitteru to ve středu uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Česká republika se ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské měnové unii připojuje jako poslední země EU. Z unijní osmadvacítky se k paktu nezavázala pouze Velká Británie, která se ale v referendu rozhodla z unie odejít. Obsahem smlouvy je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států Unie.

Fiskální pakt je mezinárodní smlouva, kterou v roce 2012 podepsalo 25 členských států EU. Platí od 1. ledna 2013 a členské země EU mohou k paktu přistupovat kdykoliv. Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru. Tím se rozumí roční saldo hospodaření vládního sektoru očištěné o vliv hospodářského cyklu a jednorázových a přechodných opatření (tzv. strukturální saldo) ne horší než minus 0,5 procenta HDP.

Senát a Sněmovna schválily pakt v uplynulých měsících. Senát se pro přístup ke smlouvě vyslovil již v roce 2014, tehdejší Sněmovna ale tak učinit nestihla. Vláda proto předložila pakt ke schválení znovu. Dolní komora ho podpořila počátkem letošního listopadu, Senát v prosinci.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátorům v prosinci zopakovala, že přistoupení k paktu dodatečně nezavazuje českou stranu k přijetí eura. Podle ní ale umožní České republice zúčastnit se summitů eurozóny. „Musíme vědět, kam směřuje eurozóna, i když se nechceme zavazovat k termínu přijetí eura,“ uvedla tehdy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek