Počet Čechů spokojených se členstvím v EU se zvyšuje

02.09.2005
Přesně rok po vstupu České republiky do Evropské unie hodnotila na jaře členství většina Čechů (56 procent) pozitivně. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Eurobarometr.

Přesně rok po vstupu České republiky do Evropské unie hodnotila na jaře členství většina Čechů (56 procent) pozitivně. Vyplývá to z nově zveřejněné národní zprávy z průzkumu Eurobarometr. V porovnání s posledním Eurobarometrem z loňského podzimu se počet spokojených Čechů zvýšil o 14 procent.

Čeští občané spatřují výhody členství především v možnosti svobodně cestovat a studovat či pracovat v ostatních státech EU. Dvaašedesát procent Čechů rovněž pozitivně hodnotí stav evropského hospodářství, což je v kontrastu se zbytkem EU, kde evropskou ekonomiku hodnotí pozitivně pouze 45 procent jejích občanů.

Naopak podpora evropské ústavy v Česku oproti loňsku klesla o 19 procentních bodů na 44 procent. Experti to dávají do souvislosti s kampaní některých politiků, kteří hovoří o ztrátě národní suverenity v případě přijetí euroústavy.

Většina Čechů podporuje vývoj EU směrem k politické unii, společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, ale i myšlenku vícerychlostní Evropy.

Eurobarometr se zveřejňuje dvakrát ročně formou národních zpráv a jednou za rok v souhrnné zprávě zahrnující údaje ze všech členských států EU. Eurobarometr shromažďuje názory o evropských záležitostech v členských a kandidátských zemích EU.

Sdílet tento příspěvek