O místa 21 českých europoslanců se uchází 844 kandidátů

10.04.2019
Euroskop, čtk

O místa 21 evropských poslanců za Česko se letos hlásí 844 kandidátů. Na jedno europoslanecké křeslo tak připadá zhruba 40 adeptů. Počet letošních uchazečů je o něco nižší než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety. Tehdy jich bylo zaregistrováno 857. Vyplývá to z údajů, které v úterý odpoledne na volebním webu zveřejnil Český statistický úřad.

Na kandidátních listinách se na rozdíl od minulých evropských voleb zvýšil počet nestraníků. Letos jich je 288, před pěti lety jich bylo 262. V předchozích evropských volbách se počet nestraníků pohyboval kolem tří stovek.

Výhradně straníky má na své kandidátce SPR-RSČ Miroslava Sládka, Romská demokratická strana, která nasadila čtyři adepty, a uskupení Tvůj kandidát, za které kandiduje jediný kandidát, dotační poradce Daniel Konečný.

Zaregistrováno 33 stran, na kandidátkách figurují zástupci 66 stran

Do evropských voleb bylo letos zaregistrováno 33 stran a hnutí a šest dvoučlenných koalic. Stranické složení na kandidátkách je ale mnohem bohatší, mezi adepty jsou členové 66 stran a hnutí včetně zástupců uskupení Slušní lidé, Jauner nebo strany Blok proti islamizaci – Obrana domova, jejíž předseda David Štěpán kandiduje za Českou suverenitu.

Nejpestřejší stranické složení má koalice Starostů a TOP 09. Kandidují za ni také členové Zelených, Liberálně ekologické strany, Karlovarské občanské alternativy, Starostů pro Liberecký kraj, Jihočechů 2012, Hradeckého demokratického klubu a uskupení iČesko.

Někteří poslanci kandidují za neparlamentní formace

Někteří členové sněmovních stran se rozhodli kandidovat za konkurenční neparlamentní uskupení. Dva členové KSČM, například místopředseda Klubu českého pohraničí Zbyněk Cincibus, kandidují za Alianci národních sil. Za hnutí Evropa společně, které vede europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09), kandiduje jednatel Vladimír Skalla z TOP 09. Vědci pro Českou republiku mají na své kandidátce zase přednostu brněnského Fyziologického ústavu Petra Babulu z ODS.

Strana práv občanů Zemanovci má své členy jak na kandidátce Národních socialistů, tak seskupení s názvem Bezpečnost, odpovědnost, solidarita.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek