Pražské ČVUT hodlá zavést tradici setkávání studentů EU

08.09.2005
Novou tradici setkávání studentů univerzit ze zemí Evropské unie chce založit České vysoké učení technické v Praze. Též by rádo přilákalo zahraniční studenty na české vysoké školy.

Od 11. do 16. září kvůli tomu zorganizuje první mezinárodní studentské setkání, které proběhne v areálu kolejí na Strahově, sdělili dnes představitelé ČVUT.
Do Prahy se v neděli zavítá téměř 250 studentů z 18 zemí, kteří studují na 26 univerzitách. Většina účastníků je ze států Evropské unie, přijedou též tudenti ze dvou ruských a jedné rumunské univerzity. Na setkání budou zastoupeny čtyři české technické univerzity a to ČVUT, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vysoká škola báňská v Ostravě a Vysoké učení technické v Brně.
Rektor ČVUT Jiří Witzany novinářům sdělil, že pořadatelé chtějí setkáním studentů napomoci vytvářit povědomí o jednotném evropském vzdělávacím prostoru a také výměnným pobytům studentů. Dále řekl, že pouze sedm až osm procent studentů evropských vysokých škol stráví nějakou dobu studia v zahraničních školách a to je podle rektora poměrně málo.
Dalším z cílů akce je také přilákání cizinců na české vysoké školy. Zatím jich v Česku studuje zhruba pět procent z celkového počtu studentů, kterých je na vysokých školách přes 270.000, dodal Witzany.
Na programu setkání jsou diskuse, workshopy, sportovní turnaje a kulturní program. Studenti budou moci diskutovat s českými politiky a osobnostmi kultury na témata Evropská unie, integrační proces, studentské výměnné pobyty. Hovořit budou moci také o úloze médií a o studentech, morálce a víře.

Sdílet tento příspěvek