Babiš: Dohoda dává Britům čas na rozhodnutí, co chtějí

11.04.2019
Euroskop, čtk

Dohoda, jíž dnes summit EU odložil brexit až na konec října, je podle českého premiéra Andreje Babiše dostatečná na to, aby se Británie rozhodla, co ohledně odchodu z unie vlastně chce. Řekl to novinářům v noci v Bruselu po konci mimořádného jednání lídrů sedmadvacítky.

„Kompromis se hledal složitě,“ připustil po osmi hodinách jednání předseda české vlády. Většina unijních států podle něj byla pro delší prodloužení, aby Británie měla na rozhodování více času. On sám ve svém vystoupení navrhoval odložit brexit až na konec března 2020. Některé země podle něj navrhovaly odklad i o několik let.

Babiš připomněl bod ze závěrů, že Británie musí na konci května zorganizovat volby do europarlamentu, jinak odejde k 1. červnu bez dohody. „To doufejme nenastane a nikdo si to myslím nepřeje,“ podotkl český premiér.

Mayová podle něj před svými kolegy zdůraznila, že nynější jednání mezi vládou a opozicí, která by měla umožnit schválení dohody o vystoupení, jsou v dějinách britské politiky jedinečná. „Říkala, že se to ještě nikdy nestalo, že je to dobrý signál a že jednání s opozicí budou pokračovat,“ řekl Babiš.

Od Británie se v době prodloužení očekává, že bude „odpovědně plnit své členství a nebude rozhodnutí EU blokovat“, dodal Babiš. Summit podle něj řešil i otázku, zda má Británie jako odcházející země mít vlastního komisaře v příští Evropské komisi. Nakonec by tedy podle nočního rozhodnutí summitu měla odejít těsně před tím, než nová komise začne fungovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek