Vnitro zřídí kvůli předsednictví komisi pro bezpečnost

15.04.2019
Euroskop, čtk

Ministerstvo vnitra zřídí v souvislosti s předsednictvím České republiky v EU ve druhé polovině roku 2022 komisi, která má za úkol zajistit hladký průběh akcí v daném období. Vzniknout má do konce letošního roku, uvádí materiál, se kterým se v pondělí seznámí vláda. Dokument zatím počítá s konáním 81 akcí po celém Česku.

Podle dřívějších informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví ČR měl v Česku uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU, asi 20 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU, jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu. Mělo by se také konat až 380 dalších neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí.

Mezi úkoly komise bude podle dokumentu patřit mimo jiné připravit a naplánovat zajištění bezpečnosti na pořádaných akcích, zajištění ochrany vrcholných představitelů států, Evropské komise a mezinárodních organizací nebo průběžně vyhodnocovat bezpečnostní situace v ČR i v zahraničí. Samotná bezpečnostní opatření jsou podle materiálu zatím rozpracována pouze v obecné rovině.

V komisi budou zástupci několika úřadů, kromě ministerstva vnitra půjde i o Úřad vlády, ministerstvo financí, obrany, Národní bezpečnostní úřad nebo Policii ČR. Do příprav bezpečnostních opatření navrhuje vnitro zapojit také zástupce samospráv v místech konání jednotlivých akcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek